Søk i denne bloggen

Sider

Russiske pakkekaker (blinis)




Blini er russiske pannekaker. De skiller seg fra de tradisjonelle norske ved at man bruker gjær til heving, i stedet for for eksempel bakepulver eller natron. Egentlig skal de lages med bokhvete, men da er det ikke like enkelt å få deigen smidig. Jeg har laget mine med hvetemel, men du må gjerne bytte ut en desiliter eller to med bokhvete. Blinis serveres med kaviar og rømme eller creme fraiche, og bør etter min mening skylles ned med iskald vodka. Erfaringsmessig sett fungerer også eplemost veldig bra. Dette er en super forrett, eller et spennende tilskudd til tapasbordet.

Røre:

0,5 pk fersk gjær
5dl melk
8 dl hvetemel (evt litt bokhvete)
4 stk egg
1 ts salt
4 ss meierismør

Varm melken til ca 37 grader ("fingervarm") og løs opp gjæren i melka. Hell den i en bakebolle og tilsett mel. Bruker du tørrgjær blander du dette sammen med melet og tilsetter den fingervarme melka. Skill eggene, bland eggeplommene i røra og sett til side hvitene. Bland salt og smeltet meierismør inn i røra, og dekk bollen med et klede. La heve i ca en time. Før du steker blinisene stivpisker du eggehvitene og vender dette inn i røra. Her er det viktig å ikke røre for kraftig, for da ødelegger du luftigheten.

Stek blinisene i smør (ca en og en halv spiseskje røre per stykk) og server dem lune. Jeg valgte svensk kaviar: Kalix løyrom. Less på med creme fraiche, hakket rødløk, litt gressløk og løyrom. Smaker ekstra godt med et par dråper sitron og et dryss nykvernet pepper.

Ingen kommentarer: