Søk i denne bloggen

Sider

Oster du bare MÅ prøve!

De fleste kjenner til ostene på supern, men det kan gjøres mye mer spennende enn det! Her har jeg plukket ut noen av mine favorittoster. Har du ikke handlet på spesialforretning før er det absolutt på tide. Du kan smake deg fram i et hav av spennende oster fra hele verden, og du får kompetent og hyggelig veiledning.







De fleste ostene som selges på dagligvarebutikker er pasteuriserte (jmf. norsk lov), noe som betyr at bakteriefloraen i osten er død. Slike oster er milde og lette på smak, og er fine å begynne med om du ikke er vant til å spise modne, skarpe oster.

De kraftigere ostene er ofte upasteuriserte, og har en levende bakterieflora som sørger for at osten hele tiden forandrer seg. Smak, lukt, farge og konsistens endrer seg i løpet av modningsprosessen, og for å få riktig sluttresultat lagres osten under optimale forhold for bakteriene. Denne regulerte modningen kalles affinage og er et håndtverk som krever stor finesse og kunnskap. En av osteforhandlerene i Oslo gjør dette selv: Fromagerie i Bogstadveien. Verdt er besøk!




Så.. Her er et knippe av mine favorittoster. Tilbehør som passer bra til er kompotter og syltetøy av aprikos, fiken og stikkelsbær, honning og nøtter, og saftig brød med rug, nøtter eller tørket frukt, gjerne grillet!

1. St. Nectaire
Fyldig og god kumelksost med kraftig brun skorpe og halvfast, fet ostemasse. Lys gul på farge med små lufbobler. Kommer i ostehjul på ca 25 cm i diameter, 7 cm høye.

2. Chabihou
Liten kjegleformet geitost. Har hvit ostemasse som smuler seg i kjernen, men blir bløtere ut mot skorpen. Er dekket av naturlig hvitmugg, og har en syrlig, intens smak av geitemelk.

3. St. Felicien
Bløt kumelkost med hvitmugg på utsiden. Salt og fyldig smak, og varierer fra kremet til rennende i konsistensen ved romtemperatur, avhengig av modningsgrad. Kommer i små, runde "kurver" som holder på ostens form.

4. Brillat Savarin
Ser ut som en forvokst camembert, med kritthvit skorpe og kremet, lys ostemasse. Mild og syrlig ost med en luftig konsistens. Smelter på tungen.

5. Comté
Klassisk ost med fast, gul ostemasse. Kommer i store hjul på ca 40 cm i diameter, 15 cm i høyden. Smuler lett når den er ung, men blir noe mykere ved modning. Fyldig på smak, men fortsatt en mild ost som alle liker.

TIPS: Er du usikker på om osten i kjøleskapet er for gammel? Glem datostemplingen, og stol på sansene dine! Dersom osten lukter amoniakk eller noe i retning av bedervet sjømat er det bare å kaste den. Men om den fortsatt lukter og smaker godt er den trygg å spise. Datostempling er for pyser, og er mer veiledende enn en mal. Hjemme hos oss kjøper vi juleedameren et år i forveien, og lar den ligge og modne til neste jul. Mye bedre enn årets ost!

1 kommentar:

Anonym sa...

Aaah....Ost og vin! Kanskje vi arrangerer ost&vin-kveld dagen før neste eksamen. :P